Daglicht shoot met Tess

Samen met model Tess Mirani werkte ik een halve dag in één van de mooiste daglicht studio’s van Nederland. Tess deed zelf haar visagie en ik verzorgde naast fotografie ook de styling.

Van daglicht naar flitslicht en vice versa 

Zo’n drie jaar geleden kocht ik mijn eigen studio apparatuur en verruilde ik in 90% van de gevallen daglicht voor mijn nieuwe flitsers in de studio. In de jaren daarvoor werkte ik juist bijna alleen maar met beschikbaar (dag)licht. Het prachtige zachte tegenlicht, strijklicht of juist het keiharde licht in de volle zon. En hoewel je tijdens werken met daglicht natuurlijk niet exact weet wat je licht gaat doen vanwege het weer vind ik het toch heerlijk om hier creatief mee om te gaan. 

Inmiddels heb ik mijn starter flits set een upgrade moeten geven naar een pro-line en heb ik heel wat diverse lichtvormers verzameld om bij bijna iedere situatie het ideale licht te creëren. Ik hoop eind dit jaar mijn tijdelijke mobiele ‘woonkamer’ studio eindelijk te verruilen voor de studio in onze nieuwbouw woning, welke in aanbouw is.

Toch blijft het gaaf om op pad te gaan met enkel mijn camera en mij te laten verrassen door het licht. Zo ook bij deze shoot. We hadden geluk, want de zon scheen prachtig naar binnen door de grote ramen en het glazen dak in de loft-studio. Dit resulteerde in een middagje ‘schilderen’ met licht en schaduwpartijen. 

 

 

 

Read More

Fashion shoot Elise

Op locatie werken is iets wat ik het afgelopen jaar veel te weinig had gedaan. Daar kwam verandering in tijdens deze fashion shoot met Elise @ Euromodel

Fashion shoot

Afgelopen jaar stond voor mij vooral in het teken van beauty shoots, schilderen met studio licht en een assortiment aan brushes in Photoshop om zo make-up looks optimaal uit te laten komen. Maar het was tijd voor verandering, ik heb een grote passie voor fashion- en jáwel lifestylefotografie. Voor deze shoot regelde ik zelf de styling en werkten we zonder visagist. 

In de straten van Baarn

De zon schitterde laag door de straten van Baarn, golden hour was net aangebroken. En hoewel ik had verwacht dat de zonnestralen de gebouwen aan de linkerzijde zouden belichten, gebeurde exact het omgekeerde. De zon was ons een stapje voor en dit vroeg om improvisatie. De locaties die ik als achtergrond voor ogen had stonden in de schaduw… en vis versa.  Ik werk graag met een natuurlijke lichtbron zoals de zon en ik vind het heerlijk om mijzelf uit te dagen om enkel met het beschikbare daglicht te werken. Zie hieronder het resultaat.

 

 

 

Read More

Beauty duoshoot

Visagiste Gerriet Brouwer kwam met het idee om een beauty duoshoot te organiseren met 2 prachtige modellen. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Light shapers

Enkele dagen voordat de shoot gepland stond kwam mijn nieuwe light shaper binnen, de deep octa 100cm van Elinchrom.
En hoewel de shoot rondom de prachtige ‘glow’ op de huid draaide en mijn beautydish daarvoor de ideale light shaper is kon ik het niet laten toch wat test shots te maken met de deep octa.

Bij deze foto gebruikte ik de deep octa als key light vanaf de linker zijde.

De deep octa als fill light

Bij deze foto gebruikte ik de deep octa als fill light vanaf de linkerzijde om de schaduwpartijen iets te verzachten. Aan de rechterzijde stond mijn beautydish als keylight.

Spelen met composities

Bij een duoshoot komt qua compositie veel meer kijken dan bij een ‘solo’ beautyshoot. Ik houd er altijd van om modellen vrij te laten bewegen voor de camera, maar met zo’n duo beautyshoot is het juist heel belangrijk om vooraf een specifieke pose te bepalen zodat beide modellen qua kadrering en lichtval goed in beeld komen. De eerste shots schoot ik vrij wijd waardoor lichaamstaal hierbij erg belangrijk was. De tweede make-up look fotografeerde ik juist van extreem dichtbij (macro) waardoor er voor de modellen bijna geen ruimte was om te bewegen en alles om de interactie en expressies draaide. Een hele uitdaging!

Modellen: Noor & Arunya
Visagie: Gerriet Brouwer

Read More

Savara Intimates

Voor Savara intimates mocht ik de eerste collectie fotograferen op een unieke locatie. Voor de shoot kregen we de beschikking over een beneden verdieping van een betoverend mooie en moderne woonboerderij.

Kenmerken voor Savara intimates zijn de unieke designs, het werken met duurzame materialen en het eerlijke productie proces. Voor mij stuk voor stuk eigenschappen die ik in mijn achterhoofd houd bij het fotograferen.

De betekenis

“Savara means glowing from within”, aldus Savara Intimates. En dit is is dan ook één van de brand values die absoluut naar voren moest komen tijdens de shoot. Geen gemaakte plaatjes, maar echte momenten van prachtige zelfverzekerde vrouwen. Per model werkte ik op diverse locaties, met diverse props om zo dagelijkse en herkenbare momenten te creëren. Van een ontbijtje op het aanrecht, tot de start van een kussengevecht en een momentje voor jezelf.

“Our designs are not finished until we see an instant smile on the face of the women wearing it”

Licht

Omdat Savara Intimates de echte vrouw neer wilde zetten tijdens deze shoot en ik persoonlijk zacht licht uitermate geschikt vind om deze sfeer te bereiken heb ik tijdens deze shoot enkel met daglicht gewerkt. Ik heb er voor gekozen de modellen in de schaduw te fotograferen, zodat er zo min mogelijk harde schaduwen ontstonden in het gezicht. Zo nu en dan scheen de zon naar binnen wat zorgde voor een speelse sfeer in de achtergrond, voor een extra haarlicht of een mooi schaduw/zon spel op het lichaam. Ik heb mijn reflectiescherm achterwege gelaten omdat de gehele woning al erg licht was; witte muren (wat natuurlijk al voor reflectie zorgt).

Behind the scenes

Read More

Beauty Lara

Het is alweer even geleden dat Lara en Celine langskwamen voor deze shoot. Ik was hem helemaal vergeten te delen.

Van ‘no make-up, make-up’ naar een glamorous look.

Ik vind het altijd fijn om tijdens een ‘beauty’ shoot te starten met een natural look en van daaruit verder op te bouwen. Zo begonnen we extreem puur met een ‘no make-up, make-up look’ en bouwden we dit uit naar oogmake-up met warme aardse tinten en uiteindelijk een laag glitters. Lara haar stijle haren werden door Celine omgetoverd tot een weelderige krullenbos. Herken jij Lara nog terug in de onderste reeks foto’s?

Model: Lara Giesing
MUAH: Celine visagie
Styling+fotografie: Stephanie Verhart

Read More

De eerste shoot van 2020!

Een nieuw jaar, dus tijd voor nieuw werk. Melissa en Naomi kwamen langs voor de eerste shoot van 2020! 

Een korte terugblik op 2019

Maar voordat ik verder in ga op deze shoot eerst nog even een korte terugblik op 2019. Want 2019 was niet zomaar een jaar… 

  • Ik stopte eind maart met mijn fulltime baan in loondienst en nam de sprong in het diepe. Ik ging fulltime aan de slag als zzp’er! Doodeng als je het mij vraagt, Robin en ik hadden net een nieuwbouw woning gekocht, of eigenlijk een kaal stukje grond, want het begin van de bouw was nog niet eens gestart! Waardoor we gedurende 2 jaar dubbele maandlasten zouden hebben. In mijn hoofd spookte het nog rond: “hoe ga ik dit waarmaken?” 
  • In mei en juni maakte ik samen met visagiste Naomi Bonita Beauty en model Priscilla Rehaen mijn eerste commerciële fotoshoot reis naar Ibiza! We maakten in 1 week content voor maar liefst 7 bedrijven! 
  • Ik investeerde in video en audio apparatuur.
  • Ik heb heel wat inspirerende mensen ontmoet en een reeks aan super gave foto en video opdrachten mogen uitvoeren.
  • De bouw van onze nieuwbouw woning ging eindelijk van start eind 2020! En weet je? Daar is tevens ruimte om een prachtige studio aan huis te bouwen, zodat ik ook fashion werk in de studio aan kan gaan bieden vanaf eind 2020.
  • En last but not least… ik behaalde mijn jaardoelen! 

Een mix van felle kleuren en printjes

De feestdagen zijn voorbij, de lange donkere januari maand is hier, depressies loeren om de hoek… yep we kunnen wel een oppepper gebruiken. Om het nieuwe jaar dus goed in te luiden ging ik all the way met het stylen; felle vrolijke kleuren en gekke printjes.  Met daarbij alvast een vooruitblik op het voorjaar en de zomer. Tijdens het fotograferen zocht ik telkens het randje op, door ook nog eens met bonte achtergrond kleuren te werken. 

Nabewerking

De nabewerking bij deze shoot was minimaal. Op een flinke color grading na werkte ik enkel wat oneffenheden weg en liet ik het beeld meer spreken door met dodge & burn te werken. Zo bleven Melissa haar prachtige sproeten on fleek. 

“Motion foto’s”

Je kent het vast nog wel “gifjes” ofwel motion foto’s. Beelden die je aandacht trekken door een vlotte en vaak opvallende beweging. Dit is tevens een onderwerp waar ik al wat langer aan zit te denken. Hoe leuk is het om een foto nog levendiger te maken, door meerdere beelden te combineren tot 1 geheel. Zo kwam dit onderstaande beeld geheel toevallig tot stand, ik sloeg wat door in de bewerking met selectieve kleur edits voor de jurk en uiteindelijk kon ik niet meer kiezen. Ook wel een gevalletje, te lang naar een beeldscherm gekeken waardoor je niet meer ‘scherp’ bent tijdens je bewerking. De oplossing… een kameleon jurk die van kleur veranderd. 

 

Behind the scenes

En hey, heb jij onze studio hond al gespot? 

Model: Melissa van Beek
MUAH: Naomi Bonita Beauty
Fotografie+styling: Stephanie Verhart

 

 

Read More

Fijne feestdagen!

Visagiste Celine kwam met het idee om een shoot in het thema van de feestdagen te doen. Rode lippen, smokey eyes, kerstballen omgetoverd tot oorbellen en hé… waarom niet gelijk het gezicht van het model volplakken met wat kerstdecoratie. Daar kon ik natuurlijk geen nee te zeggen. 

Model: Mirthe Dijkstra
MUAH: Celine visagie

Read More

Natural beauty Maud

Heel last minute plande ik deze shoot met Maud. Gezien we op zo’n korte termijn geen visagist konden vinden werd het een shoot zonder make-up. 

Improvisatie met Perzische tapijtjes

In het verleden gebruikte ik al vaker ons interieur, a.k.a. Perzische tapijtjes als decor voor shoots. En het leek mij tof om dit element weer eens terug te brengen in mijn werk. Maud had de perfecte look voor een all-natural casually chilling at the couch shot. Uit mijn kledingkast toverde ik nog wat matchende styling te voorschijn et voila, zie hier het resultaat.

Van kleurrijke chaos naar basic studio shots!

Het oorspronkelijk plan was om basic studio shots te maken, contrastrijk,  hard licht, simpele styling en een wetlook. We waren nog niet van start gegaan met dit deel van de shoot of mijn flitsers begaven het. Voor mij een moment van verbazing, want ik had totaal niet verwacht dat een kwaliteitsflitser die nog geen 2 jaar oud was het zo makkelijk kon begeven. Een moment baalde ik gigantisch en dacht ik: “wat nu?” Gelukkig schoot dat moment van balen binnen no time juist weer om in een moment vol inspiratie.   

Back to basic

Zonder flitsers, ja wat doe je dan? Ik plaatste Maud met de basic zwarte styling vlak bij het raam aan de andere kant van de woning. Het raam waar prachtig zacht daglicht als strijklicht naar binnen valt. Ik begon test foto’s te maken… en tevens schoot er door mijn hoofd: “dit werkt niet!”


Nu heb ik het geluk dat mijn kledingkast altijd binnen hand bereik is tijdens shoots en dat mijn kledingkast bomvol zit met potentiële styling items.  We deden een aantal styling wissels en maakten een mini reportage met daglicht. 

Welke style spreekt jou het meest aan? 

 

Read More

De bloemetjes buiten zetten

“Insert cheesy quote hier…”

De bloemetjes buiten zetten, in dit geval niet helemaal waar. Visagiste Kaja kwam met een gaaf idee waarbij gedroogde bloemen in de make-up looks verwerkt  werden. Wat resulteerde in super artistieke en dromerige looks. 

Behind the scenes

Team

Modellen Lynn en Kiki  @Inbetween models
Make-up artist Kaja Dobron
Fotografie en retouch: Stephanie Verhart

Read More

Beauty shoot Nikki

Twee weken geleden kwamen Nikki en Kaja langs in Baarn voor een beautyshoot. 

Beauty video tests

Naast het fotograferen kon ik het wederom niet laten om verder te gaan met het testen van video in de beauty setting. Dit keer heb ik een ander kleur profiel op de camera, F-log getest. Tijdens het filmen lijken de opnames extreem vlak (kleurloos/contrastloos) maar dit valt volledig terug te halen in de bewerking. Sterker nog, in F-log worden veel meer gegevens bewaard waardoor dit meer mogelijkheden geeft tot kleurbewerking dan een standaard kleurprofiel. In de afbeelding hieronder zie je het ruwe onbewerkte F-log beeld en vervolgens het beeld met de kleurcorrectie. 

Kleur en licht verschillen bij foto- en videografie

Het licht en de kleuren van mijn video’s wijken standaard nog aardig af van de foto’s die ik maak. Dit heeft diverse redenen. Te beginnen met het merk camera waarmee ik werk. Ik fotografeer met een Canon 6D en video’s maak ik daarentegen met een Fujifilm XT3. Standaard vallen huidtinten/kleuren bij diverse merken camera’s anders uit.

Bij beauty fotografie gebruik ik in 90% van de gevallen flitslicht, hierdoor ontstaan er hardere schaduwen in het gezicht van het model. Voor beauty video opnames gebruik ik hetzelfde licht, maar dan als continue licht, zonder flits. Dit licht is een stuk zachter. Maar hierdoor heb ik ook een stuk minder diepte in het beeld dan bij een foto. Dit zachtere licht heeft tevens zijn voordelen bij video omdat een uitgebreide retouch van de huid en individuele kleuren hierbij een extreem tijdrovende klus is. Bedenk je dat een gedetailleerde retouch van de huid op een foto al gauw 1 a 2 uur in beslag neemt (en dat kan nog veel extremer). Laat staan met video, waar je te maken hebt met talloze frames per seconde. 

Foto’s

Video

Team

Model: Nikki  
Make-up artist Kaja Dobron
Styling, fotografie en retouch: Stephanie Verhart

Read More